Il Cilento, tra mare e monti

De Cilento behoort tot een van de mooiste gebieden van Italië, nog niet ontdekt door het massatoerisme, waar alles aanwezig is voor een heerlijke vakantie:

De Cilento wordt wel de groene tong van Italië genoemd. Dankzij de vele rivieren is het er, ook in de zomer, altijd groen. In 1990 is een groot deel van het gebied uitgeroepen tot ‘Parco del Cilento e Vallo di Diano’. Ook staat het sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, waardoor het unieke karakter van het gebied behouden blijft. De Cilento is het op één na grootste Nationale Park van Europa met een oppervlakte van meer dan 180.000 ha.

De kustlijn van meer dan 100 km bestaat uit prachtige stranden met azuurblauw water, steile rotsen met afgelegen baaitjes, soms alleen per boot te bereiken. De stranden behoren tot de schoonste van heel Italië. Afgezien van de Italiaanse vakantiemaanden juli en augustus zijn de stranden bijna leeg. De zee is ook een paradijs voor duikers.

De bergen zijn begroeid met mediterraan struikgewas en met in terrassen aangelegde olijfgaarden. De eeuwenoude olijfbomen zijn waarschijnlijk ooit door de Grieken ingevoerd. Vooral rond Pisciotta vind je veel olijfgaarden.

Meer landinwaarts vind je uitgestrekte eiken- en kastanjebossen. Een waar paradijs voor flora en fauna, zoals otters en wolven.De hoogste toppen van de Cilento zijn de Monte Cervati (1899 m) en de Monte Bulgheria. (1224 m). Hier vandaan heb je prachtige vergezichten op de Golf van Policastro.

De kustweg langs de Golf loopt van Scario langs vele zand – kiezelstrandjes naar Sapri, de grootste plaats van de regio met veel winkels en een intercitystation. Hier zijn ook kleinschalige hotels en appartementen. Tot half juli en vanaf september is het hier erg rustig. In het hoogseizoen zijn er veel Italianen, maar zelfs dan is er geen topdrukte.

Ook het binnenland is de moeite waard. Hier is het ook in het hoogseizoen heel rustig. Op enkele kilometers afstand vanaf de kust liggen in de bergen vele authentieke dorpjes zoals San Christoforo , Ispani, en Vibonati .Je vindt er mooie vergezichten, een gastvrije bevolking en leuke restaurantjes waar je heerlijk en betaalbaar kunt eten.

Vanaf Sapri gaat de kustweg verder richting Maratea. Dit is een prachtige route, die niet onder doet voor de Amalfikust, met doorkijkjes op een azuurblauwe zee. Maratea is een mooi dorp halverwege de heuvel met een leuke haven. Dè attractie van Maratea is een enorm beeld van de Verlosser, hooggelegen op de berg, dat bij helder weer vanaf de hele Golf van Policastro te zien is. Na het beroemde beeld bij Buenos Aires is dit het grootste beeld van de Verlosser ter wereld.

Zie ook:

www.sentieridelcilento.it

www.cilentoemenevanto.com

www.mondomaratea.it

Ook voor cultuurliefhebbers is er genoeg te doen. In Paestum bevinden zich indrukwekkende tempels uit de Griekse tijd. Aan de kust bij Velia bevinden zich Griekse opgravingen. In het binnenland bevinden zich kloosters  en burchten. Zo ligt bij Padula het grootste kloostercomplex van Zuid-Italië. ( Certosa di San Lorenzo) En voor wie de tijd heeft zijn Pompeii en het prachtige Napels een aanrader om te bezoeken. Beiden zijn per trein goed bereikbaar.

(www.campaniartecart.it)